2 Ekim 2009 Cuma

KEÇECİZADE FUAT PAŞA

Sultanahmet Kadırga da keçecizadenin türbesi,camii ve imamın kaldığı ev.
camii ve türbeden daha çok bakmış imam evine.
O yüzden ilk resim onun:)
Camiinin minberinde bu işaret bana çok enteresan geldi.
Sanki lion yıldızı tövbe tövbe :)

Gelelim türbeye.
Ben hayatımda bu kadar şık işlenmiş bir türbe görmedim.
Oymalar harikaydı.Biraz kararmışlar ama olsun.Paşa koskoca sadrazam.Döktürmüşler türbesine valla.

İçini tam alamadık ama bana göre gayet düzensizdi.O camiiye,bahçeye,türbeye yakışan başka türlü olmalıydı.
İmama teessüflerimizi bildiriyoruz.Osmanlı sadrazamı (İstanbul 1815 - Nice 1869). Şair Keçecizâde İzzet Molla'nın oğlu. Tıbbiye'yi bitirdi (1835) Sultan Abdülaziz devrinin ünlü simalarının başında hiç şüphesiz ki Keçecizade Fuat Paşa geliyordu. İki kez sadrazamlık ve beş kez de Hariciye nazırlığı görevine getirilen bu devlet adamı nükteleriyle ünlüydü.
***
Padişah Sultan Aziz'in Paris gezisi sırasında Fransa İmparatoru 3. Napolyon, Dışişleri Bakanı Fuat Paşa'ya isteklerini sıralar...Süveyş Kanalı açılmalı, Girit, Osmanlılardan alınıp Yunanistan'a verilmeli, Kudüs'teki kutsal yerlerin Katoliklere ait olanların yönetimi Fransızlarda olmalı...Osmanlı devletinin bunlara kolay kolay razı olmayacağını bilen İmparator, aba altından sopa gösterir:"Bu sorunlar sizin için bir dert... Yorgun omuzlarınızdan bunları atınız... Devletinizin ne kadar zayıfladığı bütün dünyada biliniyor."
Fuat Paşa, gülerek karşılık verir:"Haşmetmeab, siz, bendenize, başka bir devlet gösterebilir misiniz ki, üç yüz senedir, dışarıdan sizlerin, içeriden bizlerin, devamlı tahribine direnebilmiş! Evet, üç yüz senedir, siz dışarıdan, biz içeriden, bu devleti yıkamadık!"

Hiç yorum yok: